Ortodoncija

Početna / Ortodoncija

Šta je ortodoncija?

Ortodoncija je specijalistička grana stomatologije. Termin “ortodoncija” se može podeliti na dve grčke reči – “ortos” što znači ravan ili ispravan i “dontija” što znači zubi. Ortodoncija stoga opisuje praksu ispravljanja pogrešno postavljenih zuba ili malokluzija. Stomatolozi koji su specijalizovani za ortodonciju mogu pomoći u ispravljanju abnormalnim pozicioniranjem zuba, vilica i lica.

ortodoncija fiksna proteza na zubima

Prednosti ordodontske terapije

Ortodoncija ima i dodatne prednosti, osim poboljšanja estetike. Neke od njih su:

  • Više samopouzdanja
  • Poboljšana funkcija zuba uključujući bolje žvakanje i jasniji izgovor i govor
  • Smanjen rizik od nastanka karijesa zbog sakupljanja čestica hrane između zuba
  • Smanjen rizik od povreda i traume desni zbog pregriza i malokluzija

Uvek je pravo vreme

Starosno ograničenje za ortodontsku terapiju ne postoji. Kod dece je lakše započeti terapiju, i jako je bitno na vreme obaviti preglede. Počinje se sa mobilnim aparatom kojim se pravilno pozicionira vilica, a u kasnijoj dobi se nastavlja sa fiksnom protezom za zube. Kod odraslih pacijenata su mogućnosti znatno smanjenje, pa se fiksnim aparatom mogu ispravljati zubi, ali ne i okolne strukture, osim oralnom hirurgijom. U ortodonciji se koriste tri vrste aparata: fiksni, mobilni i folije za zube.

Fiksni ortodontski aparat - Fiksna proteza

Fiksna proteza, kako se kolokvijalno naziva, može biti metalna ili estetska (keramička ili od safirnog stakla). U oba slučaja proteze se sastoja od tuba ili prstenova koje se postavljaju na prve stalne šestice, bravica koje se lepe na svaki zub i žičanih lukova koji prolaze kroz bravice. Isključivo ih postavlja i skida ortodont, i proces je bzbolan.

ortodoncija fiksna proteza
ortodoncija mobilna proteza

Mobilni ortodontski aparat - Mobilna proteza

Ovi aparati namenjeni su najmlađim pacijentima, koji još rastu i razvijaju se. Mogu biti samo za jednu ili za obe vilice. Izuzetno je bitna želja i saradnja deteta, kako bi terapija bila uspešna. Mobilna proteza se nosi najmanje 14 sati dnevno, i njom se može korigovati položaj vilice, a za ispravljanje zuba biće potrebna fiksna proteza u kasnijoj dobi. Procedura pregleda je kratka i bezbolna, kada se radi snimak i uzima otisak, a sama proteza se izrađuje za nekoliko dana. 

ortodoncija mobilna proteza

Folije za ispravljanje zuba

Sve popularnija alternativa fiksnim protezama jesu folije za asipravljanje zuba. Estetski su prihvatljivije, jer se praktično ne vide, a i lakše se održavaju, jer se mogu skinuti i oprati. Svaki set folija za zube se precizno softverski dizajnira i izrađuje na osnovu otiska uzetog na pregledu. Izuzetno je važno poštovati plan terapije koji je isplanirao vaš stomatolog, i nositi folije bar 14-16 sati dnevno.

folije za ispravljanje zuba

Zakažite pregled ili konsultacije