Parodontologija

Početna / Parodontologija

Šta je parodontologija?

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi zdravljem i lečenjem parodonta, odnosno tkiva koje okružuje i podržava zube. To uključuje desni, čeone kosti i ligamente koji povezuju zube sa kostima. Parodontopatija je upala parodonta koja može dovesti do gubitka zuba ako se ne leči.

zubi i desni parodontologija
krv na cetkici za zube - parodontopatija

Zašto dolazi do parodontopatije?

Parodontopatija se obično razvija postepeno i počinje sa nakupljanjem plaka i kamenca na zubima. Plak je film organske materije koji se sastoji od bakterija, sluzi i ostataka hrane. Ako se ne očisti, plak se pretvara u kamenac, tvrdu supstancu koja se teško uklanja četkicom za zube. Kamenac se može pojaviti i na desnima, što može dovesti do pojave crvenila i krvarenja desni, što je simptom upale desni.

Lečenje parodontitisa

Lečenje parodontitisa podrazumeva uklanjanje kamenca i plaka sa zuba i desni, kao i uklanjanje upaljenih tkiva. To može uključivati ​​skaling, odnosno uklanjanje kamenca između zuba i desni pomoću posebne opreme. Može biti potrebno i uklanjanje viška tkiva pomoću laserske ili hirurške intervencije. Kako bi se sprečio povratak parodontitisa, važno je redovno četkanje zuba i korišćenje povremenih usluga profesionalnog čišćenja.

Kada se obratiti stomatologu?

Parodontopatija može imati negativne posledice po zdravlje, uključujući gubitak zuba i širenje infekcije u druge delove tela. Stoga je važno redovno posećivati ​​stomatologa i pridržavati se pravilne oralne higijene kako bi se sprečio nastanak parodontitisa. Ako imate bilo kakve nedoumice ili simptome koji ukazuju na moguću upalu desni, obratite se svom stomatologu za dodatne informacije i preporuke za lečenje.

Zakažite pregled ili konsultacije