Endodoncija

Početna / Endodoncija

Šta je endodocija?

Endodoncija ili jezikom naroda ”lečenje zuba” je grana stomatologije koja se bavi tretmanom obolele zubne pulpe u kruničnom i korenskom delu zuba, kao tkiva oko zuba. Kada karijes uznapreduje ili trauma zuba ošteti pulpu, endodontsko tretiranje može spasiti zub. Endodontski tretman obuhvata:

 1. Dijagnozu
 2. Instrumentaciju kanala
 3. Punjenje korenskog kanala
endodoncija zubarski instrumenti
unutrasnjost zuba

Šta je zubna pulpa?

„Pulpa“ zuba je ono što stomatolozi nazivaju nervi, krvni sudovi i druga tkiva duboko unutar svakog zuba. (Kada se pogledate u ogledalo, deo vaših zuba koji vidite je spoljni sloj koji se zove gleđ.) Pulpa, ili vezivno tkivo unutar zuba, igra važnu ulogu u pomaganju dečjim zubima da se razvijaju dok rastu. Karijes (zbog loše nege zuba i desni) ili napuknut zub može dovesti do pulpitisa (upaljene ili inficirane zubne pulpe). Pulpitis često izaziva bolnu zubobolju. Ponekad može dovesti do ozbiljnog zdravstvenog problema koji zahteva hitnu medicinsku pomoć.Tu endodoncija stupa na scenu.

Endodoncija - tretman

Endodonti prvenstveno tretiraju pulpu zuba (unutrašnja tkiva) ili tkiva korena koja su pretrpela oštećenja usled nekih od sledećih uzroka:

 • Propadanje zuba, kao što je neobrađena šupljina od plaka koja oštećuje tkivo korena zuba.
 • Apsces zuba, nakupljanje gnoja koje se formira kada bakterije uđu u vaš zub ili desni).
 • Povrede zuba usled traume (kao što je težak pad).
 • Pukao zub, kada se pukotina proteže na tkivo pulpe zuba.

Kako se leči kanal korena zuba?

Tokom lečenja kanala korena, endodont uklanja obolelo ili povređeno tkivo pulpe (unutar zuba). Uklanjanje upaljenog ili inficiranog tkiva može ublažiti bol u zubima. Takođe može da se reši bakterija koje mogu da izazovu dalje oštećenje (vaš zub i ostatak tela).

Kada se obratiti stomatologu?

Pozovite stomatologa kome verujete da proceni svaki bol u zubu koji ne nestaje ili se pogoršava. Čekanje na pregled vašeg zuba može smanjiti šanse da će vaš lekar moći da sačuva vaš prirodni zub. Javite se vašem stomatologu ako imate: 

 • Trajni zubni bol.
 • Neobjašnjivi bol u ustima ili vilici.
 • Zubi koji su osetljivi na toplotu, hladnu ili slatku hranu.
 • Upala (otok) u blizini zahvaćenih zuba ili desni.

Neki uzroci zubnog bola (kao što je apsces zuba) mogu predstavljati ozbiljnu pretnju vašem zdravlju ako se ne leče dovoljno dugo. Potražite hitan tretman ako povredite usta u nesreći ili doživite moguće znake infekcije, kao što su:

 1. Groznica.
 2. Otežano disanje ili gutanje.
 3. Crvenilo ili otok u ustima koji se širi na obraz

U stomatološkoj ordinaciji Apex Premium uspešno sprovodima endodontske tretmane i lečenje zuba. Iskusni stručnjaci i najbolja oprema garantuju vam bezbolnu intervenciju na vašim zubima.

Zakažite pregled ili konsultacije