Protetika

Početna / Protetika

Šta je protetika zuba?

Protetika zuba je grana stomatologije koja se bavi izradom i ugradnjom umetnih zuba. Cilj ovog procesa je da se popravi funkcija i izgled pacijentovih zuba, kao i da se poboljša njihova oralna higijena.

Vrste protetike zuba

Postoji nekoliko vrsta protetike zuba, uključujući parcijalne proteze, totalne proteze, fiksne proteze (mostovi i implantati) i estetske proteze. Parcijalne proteze su namenjene za zamene pojedinačnih zuba, dok totalne proteze služe za zamene svih zuba. Fiksne proteze su trajne i fiksirane na postojeće zube, dok estetske proteze imaju za cilj poboljšanje estetike pacijentovih zuba.

protetika zuba

Proces izrade protetike zuba

Proces izrade protetike zuba obično počinje sa pregledom i konsultacijom sa stomatologom. Nakon toga, pacijentu se uzimaju otisci zuba i dobijaju se podaci o njegovoj vilici i zubima. Ti podaci se koriste za izradu protetike. Kada je protetika gotova, pacijent dolazi na ugradnju.

Ugradnja

Ugradnja proteze obično traje jedan do nekoliko sati i obavlja se u stomatološkoj ordinaciji. Pacijent može biti u polusnu ili potpuno budan tokom postupka, u zavisnosti od njegovog izbora. Ugradnja zahteva preciznost i veštinu stomatologa da bi se postigla dobra funkcija i estetika.

Održavanje

Održavanje protetike zuba uključuje redovno četkanje i pranje, kao i korišćenje specializovanih proizvoda za čišćenje. Pacijent takođe treba redovno dolaziti na kontrole kod svog stomatologa kako bi se pratila njegova oralna higijena i funkcija protetike.

Prednosti

Protetika zuba ima mnoge prednosti, uključujući poboljšanje funkcije i estetike zuba, kao i jačanje čeljusti i zubnog mesa. Takođe, pacijentima se omogućava da jedu i govore bez osećaja nelagodnosti ili stida. Protetika takođe može pomoći da se spreči nastanak komplikacija u budućnosti, poput karijesa ili gubitka kosti, koji su česti kod osoba sa nedostacima zuba.

Moguće nuspojave protetike zuba

Iako su retke, postoje neke moguće nuspojave u vezi sa protetikom zuba. Ove uključuju bol, otok i crvenilo na mestu ugradnje, kao i osetljivost zuba. Ove nuspojave obično nestaju nakon nekoliko dana, ali ukoliko se ne poboljšavaju, pacijent treba da se obrati svom stomatologu.

Protetika zuba cene

Cene protetike zuba variraju u zavisnosti od vrste protetike, kvaliteta materijala i geografskog područja. Ukupna cena protetike zuba takođe uključuje troškove pregleda, izrade i ugradnje. Pacijenti se obično savetuju da razgovaraju sa svojim stomatologom o svojim opcijama i cenama, kako bi se osiguralo da dobiju protetiku koja najbolje odgovara njihovim potrebama i budžetu.

Alternativne opcije

Postoje i alternative protetike zuba, uključujući preradu postojećih zuba, korišćenje fiksnog aparata ili stavljanje implantata. Stomatolozi će obično savetovati pacijenta o najboljoj opciji za njegov slučaj, uzimajući u obzir njegove zdravstvene i estetske potrebe.

Značaj protetike zuba

Protetika zuba je važna za zdravlje i funkciju zuba, kao i za pacijentovu samopouzdanost i kvalitet života. Pacijenti koji imaju protetiku zuba obično su u stanju da jedu i govore bez problema, kao i da se osećaju sigurnije i pouzdanije u svakodnevnom životu. Ukupno, protetika zuba je ključna za održavanje zdrave i funkcionalne oralne higijene.

Zakažite pregled ili konsultacije