Oralna hirurgija

Početna / Oralna hirurgija

Šta je oralna hirurgija?

Oralna hirurgija se odnosi na bilo koju hiruršku proceduru koja se izvodi u ili oko vaših usta i vilice, obično od strane stomatologa – specijaliste oralne hirurgije. Pomisao na stomatološku operaciju izaziva strah kod velikog broja ljudi, ali danas se one izvode uz anesteziju praktično bezbolno. U stomatološkoj ordinaciji Apex Premium operacije izvode dva vrhunska stručnjaka – oralna hirurga, sa preko 30 godina iskustva. 

oralna hirurgija

Oralna hirurgija - podela

Postoji mnogo vrsta oralne hirurgije, uključujući hirurške procedure kao što je uklanjanje zuba ili kanala korena. Neke oralne operacije uključuju repoziciju vilice. U drugim slučajevima, oralna hirurgija može uključivati uklanjanje tumora. Oralne operacije mogu da obavljaju bilo koji od brojnih različitih vrsta stomatologa, uključujući endodonte, parodontiste i protetičare, ali za složene operacije angažuju se oralni hirurzi.

Najčešće intervencije kod oralnog hirurga

Vađenje umnjaka

Jedna od najčešćih oralnih operacija jeste hirurško vađenje umnjaka, do koje dolazi zbog: 

  • toga što umnjaci vrše pritisak na ostale zube i remete pravilan raspored
  • više su podložni stvaranju karijesa, zbog svoje nepristupačnosti
  • što često samo delimično niknu i izazivaju upale

Apikotomija

Predstavlja hiruško lečenje – uklanjanje infekcije pri vrhu korena zuba. Hirurg uklanja uzročnike upale i spasava zub. Ukoliko se ne može spasiti, koren se vadi i pravi se mesto implantu ili nekom drugom vidu zamene.

Hirurško vađenje zuba

Kada rutinsko vađenje zuba nije moguće, na primer zbog zaostalog korena, oralna hirurgija stupa na scenu.

Sinus lift

Interveciji podizanja poda sinusa se pribegava kada želite da ugradite zubne implante. Gubitak zuba na gornoj vilici može dovesti do nedostata kostiju u tom delu i onemogućava ugradnju implantata. Sinus lift ima za cilj uvećanje koštane mase između kutnjaka i sinusne šupljine.

Operacija ciste na zubu

Cistektomija, kako se stručno naziva je oralna hirurška intervencija koja za cilj ima otklanjanje cista. Razlozi nastanka cista na zubu su različiti:

  1. infekcija zbog karijesa
  2. neiznikli zub
  3. trauma

Veoma je bitno reagovati brzo i ukloniti potpuno ciste kako se ne bi vratile i ugrozile druge zube.

Gingivektomija

Ovom tehnikom se odstranjuje deo mekih tkiva oko zuba. Najčešći razlozi su estetskog tipa i postiže se da vidljivi deo zuba bude duži. Ponekad se može izvoditi u sklopu ortodoncije ili parodontologije. Izvodi se u lokalnoj anesteziji i bezbolna je.

Frenektomija

Frenulum ili resice u usnoj duplji mogu ponekad izazvati problem sa govorom, povlačenjem desni ili jednostavnom problemi mogu biti estetske prirode. Tada se probegava operaciji frenuluma gde se resica uklanja hirurškim putem.

Augmentacija kosti

Gubitkom zuba dolazi i do gubitka kostiju u vilici. Prilikom ugradnje implantanata potrebno je nadomestiti nedostajuće kosti i tada se ugrađuje veštačka alveolarna kost.

Recesija gingive

Povlačenje ili recesija desni čest su problem, a razlozi koji dovode do toga su razni. Parodontopatija je jedan od njih, a mogu i biti genetske anomalije, nepravilan zagrižaj ili bruksizam (škripanje zubima). Lečenje može biti ortodoncijom ili folijama za škripanje zuba, tehnikom pravilnog pranja zuba, a veći problemi se rešavauju parodontalnom plastičnom hirurgijom. 

Kako se pripremiti za operaciju?

Pripremite se za oralnu hirurgiju na isti način kao za bilo koju ozbiljnu medicinsku proceduru, u zavisnosti od vrste operacije, i uvek vodite računa da pratite uputstva svog stomatologa.

Počnite tako što ćete se uveriti da je prostor u koji se vraćate kući čist i uredan, tako da vam je udobno bar nekoliko dana, ako je potrebno.
Postavite krevet tako da, ako je potrebno, možete sedeti na nagibu.
Pratite uputstva pre operacije koja vam daje oralni hirurg. Obično će od vas biti zatraženo da se uzdržite od jela ili pića 8-10 sati pre operacije.
Organizujte prevoz kući, ako je potrebno. Razgovarajte sa svojim oralnim hirurgom o tome kakvu ćete anesteziju dobiti. Neke vrste anestezije mogu inhibirati vašu sposobnost vožnje. Ovo zavisi od vrste oralne operacije koju imate, jer ćete možda dobiti lokalni ili totalni anestetik. Ako imate IV anesteziju, trebaće vam neko da vas odveze kući.

oralna hirurgija

Oralna hirurgija - oporavak

Vaš oporavak od oralne intervencije je od ključnog značaja za ishode o kojima ste vi i vaši stomatolozi razgovarali. Nemojte pušiti ili piti alkohol nakon toga – oni mogu usporiti vaš proces zarastanja. Ako imate bilo kakav bol od otoka, koristite led da biste smanjili upalu. Umesto da perete zube, isperite usta slanom vodom svakih nekoliko sati da biste ubili sve bakterije.

Budite strpljivi prema sebi. U zavisnosti od vrste operacije koju ste imali, oporavak može trajati od 48 sati do 1 meseca. Obavezno se obratite svom stomatologu prema uputstvima.

Hrana posle oralne intervencije

Meka hrana koja se jede na sobnoj temperaturi je idealna hrana za jelo nakon oralne operacije. Izbegavajte da konzumirate bilo šta kroz slamku i nemojte jesti tvrdu, hrskavu ili žvakastu hranu.

Oralne operacije su uobičajene i mogu se kretati od jednostavnih do složenih. Važno je da budete spremni i da pravilno sprovedete oporavak. Uredite svoj prostor udobno, pobrinite se da ste dogovorili da vas neko odveze kući i dajte sebi najmanje 2 dana da se izlečite. Za to vreme jedite meku hranu i redovno ispirajte usta slanom vodom.

 

Iskusni oralni hirurzi

U stomatološkoj ordinaciji Apex Premium rade stručnjaci sa preko 30 godina iskustva.

profesor dr stomatolog

prof. dr Dragan Gazivoda

Oralni hirurg

stomatolog

dr Ivan Tošić

Oralni hirurg

Zakažite pregled ili konsultacije